UutisiaVOIMA LEHTI

Luomuhoitoa lettiin:

Kävin tutustumassa Hanna Mikkosen luomukampaamoon Helsingin Töölössä.

Perinteisten hiusvärjäysten ja permanenttien ohella Vihreä Kampa tarjoaa luomuvärjäyksiä kasviväreillä ja ammoniakkivapailla tuotteilla, joita ei ole testattu eläinkokein.

Kampaamo tarjoaa myös intialaista päähierontaa ja savihoitoa, joita minä halusin ehdottomasti kokeilla. Ensin aloitimme puolituntisella päähieronnalla rentouttavan intialaisen musiikin säestyksellä. Hoidon jälkeen olo oli raukea ja kotona odottava putkiremontti täysin poissa mielestä. Aivan Ihanaa.

Hieronnan jälkeen palauduin arkeen, kun päähäni iskettiin syväpuhdistava savihoito, joka tarkoitti vihreää savimassaa ja kaalinlehtiä. Olo oli kuin prinsessalla... Jos ei muuta, niin ainakin hoito oli mielenkiintoista. Kivaa huomata, että luonnonmukaiset ajatukset ovat levinneet kampaamoihinkin.


HELSINGIN SANOMAT

Vihreä aate tunkee päähän:

Luomukampaaja sekoittaa mirhamin savesta, yrteistä ja manteliöljystä.

Kampaamojen kemikaalikäryjä ei ole enää pakko haistella. Vuosia on ollut tarjolla hajusteettomia hoitoaineita. Nyt ensimmäiset luomukampaajat ovat kurssinsa käyneet ja alkaneet antaa yrttien ja öljyjen höystämiä hoitoja.

Parikymmentä vuotta kampaajana työskennellyt Hanna Mikkonen halusi etsiä jotakin uutta ja jatkokouluttautui luomualalle ruotsinkielisessä ammattikoulussa.

Hän avasi viime syksynä Helsingissä Vihreän Kamman, joka alan pioneeriyrityksiä kaupungissa.

Kun päänahka kaipaa puhdistusta ja virkistystä, intialainen päähieronta ja savihoito on sopiva yhdistelmä.

Ensin kampaaja hieroo, naputtelee ja venyttelee päänahkaa - ja nipistelee korvia. Takaraivon käsittely tuntuu erityisen untettavalta.

Sitten hän sekoittaa valkosavesta mönjän, johon lisää päänahan verenkiertoa ja hiustenkasvua lisäävää salviaa. Muut ainesosat ovat manteliöly ja teepuun öljy. Näillä arvellaan olevan suotuisa vaikutus vaikkapa pälvikaljuuden paranemiseen.

Savisten hiusten päälle kampaaja laittaa 20 minuutiksi lämpöisen kääreen. Lopuksi hän pesee hiukset yrttisamppoolla, jolla pitäisi olla hiustenlähtöä hidastava ja päänahan verenkiertoa elvyttävä vaikutus. Siinä on mukana nokkosta, koivua, peltokortetta, poimunlehteä, rosmariinia ja laventelia.

Hoitojen jälkeen pää tuntuu kevyeltä ja hiukset ilmavilta. Savihoito onkin kuin naamio kasvoille; töhnää lähtee hiusten juurista samalla tavalla kuin likaa ihohuokosista.

Kampaaja kertoo, että hän on hoitanut savella hyvin tuloksin esimerkiksi vauvojen karstaa.

Luomukampaamossa myös värjätään hiuksia. Värin pohjalla on hennaa, johon johon sekoitetaan viiniä, etikkaa, tai yrttejä - sen mukaan millaisen värin asiakas haluaa.

Kasviallergisille tällaiset hoidot eivät sovi. Niiden tehokin perustuu yleensä perimätietoon ja käytännönkokemuksiin.

Vihreä Kampa tarjoaa perinteisiä hiusvärjäyksiä ja kampauksia, mutta ammoniakittomilla ja resorssinolittomilla tuotteilla, joita ei ole testattu eläinkokein.

Anna-Leena Pyykkönen